Sjukvårds- och reseförsäkring
Vilket bekymmer….suck!


Först ett varnande finger; vi har pratat med flera försäkringsbolag och de är otroligt villiga att försäkra oss med, enligt försäljaren, en försäkring som är som klippt och skuren för oss och vårt äventyr. När man sedan läser klausulerna och det finstilta får man en helt annan bild. Det är väldigt vanligt med undantags klausuler typ ”Undantaget expeditionsliknande aktivitet, exempelvis ensam- eller långsegling” eller ”undantaget segling över öppet hav”. Det mest intressanta är nog trots allt försäljarnas reaktion då man frågar vad de menar med dessa klausuler och om försäkringen verkligen är som klippt och skuren för oss. Det är bara att inse, det är ens eget ansvar att dubbelkolla att försäkringen verkligen gäller.


Hur har vi då löst detta? Jo, tror det eller ej men det finns faktiskt försäljare som inte endast vill lura en. Vi har försäkrat oss hos Europeiska reseförsäkringar. De har en backpack försäkring som kostar 9 kr per dag och person. Givetvis får man vad man betalar för så detta är en försäkring som täcker det absolut nödvändigaste, vilket passar vår budjet. Förhoppningsvis behöver vi aldrig använda detta. Även Europeiska har samma klausuler som ovan, men de var villiga att försäkra oss mot en förhöjd premie på 50%


En annan sak att tänka på är att alla försäkringar förutsätter att du är inskriven i Svensk/Nordisk försäkringskassa, utan det är försäkringen värdelös. Detta menas att du under inga omständigheter ska bli utskriven ur försäkringskassan eller klassad som utlandssvensk. Enligt försäkringskassans regler kan du fortfarande vara inskriven om du är borta ifrån Sverige max ett år. Hur detta kontrolleras är lite oklart eftersom det inte vi inte klarerar ut från Sverige. Vi har fått en väldigt trevlig lösning på problemet eftersom Tobbes syster tänkte gifta sig, vilket vi inte vill missa. Vi kommer alltså flyga hem till bröllopet och därmed registreras hos myndigheter att vi är tillbaka i Sverige.
Ett annat tips är Norsk Luftambulans. Vi har inte tecknat denna försäkring ännu men kommer troligen att göra det.

Tillbaka

 

 

 

Klicka för förstoring