Ute på de sju haven känns det som det är upp till en själv att göra det bäst av situationen, om olyckan skulle vara framme. Men vad är det för grejer som bör finnas om bord och i vilken omfattning ska båten utrustas? Vad är bra att ha?
För oss som båda är tekniker och inte egentligen har någon som helst utbildning (förutom hjärt- och lugnräddning) inom sjukvård har sjukvårdsbiten och skeppsapoteket varit lite klurigt. Det finns en hel del facktermer som kan vara svåra att förstå till en början och vi upplevde att det var svårt att hitta information om hur och vad som kan vara bra att tänkta på. Det finns dock lite ljus i tunneln för oss oinvigda inom ämnet, även om det kräver lite förkunskap om vad man ska kolla efter och det är Apotekets hemsida.
Vi har varit oerhört lyckligt lottade som i bekantskapskretsen har både läkare, apotekare, ambulanssjukvårdare och bekanta som jobbar med sjukvårdmateriel. Den hjälp vi har fått via våra bekanta har varit helt ovärderlig och vi är så otroligt tacksamma för all den tid och engagemang som de lagt ner för att hjälpa oss! Tusen tack!!!
Vi fick också, genom lite tillfälligheter, kontakt med en läkare inom JRSK som tidigare anordnat ett seminarium om skeppsapotek ombord, vilket blev en bra utgångspunkt för oss.
Som med de flesta andra riskanalyser man gör så är nog den bästa metodiken för att förhindra olyckor att gå igenom i huvudet vad som skulle kunna uppstå och var de största riskerna finns. Genom att vara medveten om riskerna kan nog mycket förhindras. Vi har tillexempel bland annat krav på stövlar och sjöställ i köket under gång för att undvika brännskador.
Sy, en annan kunskap som vi inte behärskade och som vi såg som en inte allt för otroligt risk. Man skulle kunna tro att detta skulle vara en baggis med tanke på att Helenas mamma är syslöjdslärare, men det är tydligen inte riktigt samma sak. ;-) Hur löser man då detta? Jo, man bjuder in till symöte! En fördel är om inbjudningslistan består av någon kunnig person inom ämnet.  Efter lite mat och ett och annat glas vin i båten så åker nål och tråd (Suturer med nålförare) fram. Efter att både Helena och Tobbe har lappat och lagat bordsservetten känner vi oss mycket lugnare, därmed inte sagt att vi kommer känna oss fullt så lugna om vi skulle behöva använda oss av denna kunskap i skarpt läge.

Vad har vi då utrustat oss med som vi hoppas att vi aldrig ska behöva använda?

Preparat

Typ/antal

Antibiotika

Heracillin

750 mg/50 st

Kåvepenin

1,0 g/40 st

Flagyl

400 mg/30 st

Ciproxin

500 mg/20 st

Norfloxacin sandoz

400 mg/ 20 st

Allergi

Tavegyl

1,0 mg/ 20 st

Betapred

0,5 mg/30 st

Hud

Lamisil

1 % / 30 g

Fucidinsalva

2 % /30g

Öron

Terracortril med Polymyin B droppar

2 x 5 ml

Öga

Terracortril med Polymyin B droppar

2 x 5 ml

Mage

Imodium

2,0 mg/40 st

Resulax

8,5 g/ 4 st

Sjösjuka

Scopodermplåster

1,0 mg/10 st x 6

Postafen

25 mg/100 st

Smärta feber

Alvedon

Ipren

400 mg/100 st

Panodil

500 mg/98 st

50 mg/ 50 st

 

Skav

Dialon

Sårvård

Klorohexidin sprit

Natriumklorid

Suturtejp, Steristrip

Suturer med nålförare

pincett

Sax

Skalpell

Peang

Kompresser och förband av alla tänkbara slag

Elastisk och oelastika bindor (många kan behövas)

Sjukhus

AID-kit


Troligen är sjukvården minst lika bra som hemma, men känns dumt att chansa och komma från sjukhuset med värre åkomma vad som orsakade att sjukhuset besöktes från början. Vi har en egen liten låda att ta med om vi skulle behöva uppsöka sjukhus.

Vaccination
Vi har vaccinerat oss mot:
Hepatit A och B
Kolera (Ducoral)
Gula febern (Mer för att underlätta inklarering då en del länder vill ha detta för att släppa in en)
Utöver detta har vi fortfarande skydd av de vaccinationer som tas som barn. Tydligen håller det skyddet till 30-årsåldern. Ännu en fördel att vara ung!

Tillbaka

 

 

Klicka för förstoring